Monthly Archives:januar 2016

GODT UFULLKOMMENT ÅR!

3 jan , 2016,
tanja
No Comments

Ett år siden jeg hoppet inn i gründerdrømmen. Eget firma. RAUS LEDELSE. Litt galskap. Mye moro. Jeg har ikke blogg, og har ikke tenkt å skaffe meg en heller. Hvor mange blogger skal folk egentlig gidde lese?  Men noen ord på min egen lille nettside føles greit. Kanskje til og med på tide. Mens andre nye gründere har brukt julen på «smart markedsføring» på sosiale medier, har jeg spist og drukket med begge hendene mens jeg på barnslig vis har studert vårt vakre juletre. Hele familien er over gjennomsnittet jule-glade . En takknemlig arv fra god barndom.

Nå skulle hårete mål for 2016 blitt trillet ut i fantastiske bokstaver. Men det er ikke nødvendig. Drømmene, tankene og målene er med meg overalt. Hver dag. Hjemme. Borte. Dag og natt.

Nyttårsforsett er heller ikke min greie. Det har jeg kun hatt en gang – for 12 år siden. Da bestemte jeg meg for aldri mer å trene.  Da hadde jeg i årevis brukt masse krefter på å grue meg til ukas fysiske utfoldelser. Det var jo ikke et lett valg med tanke på medias sterke budskap om treningens helsegevinst , og selvsagt et visst kroppspress for en jåle som meg. Men, det har gjort meg lykkeligere. Det er ikke min greie det der. Det husker jeg helt fra barndommen når jeg spilte handball. Jeg håpte alltid at angrepet skulle vare litt lenge, slik jeg slapp å løpe så fort tilbake til forsvar. Da er det lite håp for en sprek Tanja. Men sunnhet er mye mer enn sprettrumpeøvelser, maraton og situps mot magefett. Tilstedeværelse i eget liv, for eksempel.

Jeg er også skeptisk til de utallige budskap om å bli bedre og bedre: Gjør 2016 til ditt beste år, finn redskap til å få magiske forandringer i livet, finn hemmeligheten til ditt beste jeg, og i desember fant jeg jammen annonser med julegavetipset: Coaching timer som øker selvfølelse og selvtillitt. Disse ekstreme målsettingene tror jeg kan skade like mye som det hjelper enkelte. Prestasjonskulturen gir masse slitne mennesker som aldri føler seg bra nok. I fjor gav Per Fuggeli budskapet om at vi alle er medfødt feilvare. Amen. Jeg kunne satt Raus Ledelses logoen under. Her føler jeg meg hjemme. Min gate. Min vei. Min livsfilosofi.

Noen ganger har jeg rett – andre ganger tar jeg feil

Noen ganger er jeg sterk – andre ganger er jeg svak

Noen ganger unner jeg – andre ganger misunner jeg

Noen ganger sårer jeg – andre ganger blir jeg såret

Noen ganger tar jeg kloke valg – andre ganger går jeg på trynet

Heldig er jeg som ofte kjenner på at livet er deilig, skjønt og spennende. Men det har også vært år der dager har vært så smertefulle, at man ikke skjønner hvordan komme seg gjennom neste time.

Listen kunne vært mye lengre.

# livet

Kanskje trenger vi mer kunnskap om mennesket. Ulike typer. Ulik bagasje. Ulik generasjon. Ulike personligheter. Ulik kultur. Hvordan verdsette disse ulikhetene er RAUS LEDELSE sin merkevare. Det er ikke lett. Noen tar man til hjerte ved første øyeblikk. Andre trenger man litt tid på å like og forstå. Noen irriterer vettet av oss, mens andre skjønner vi oss aldri på. Men vi har alle et valg. Det ER mulig «å gå i flokk» . Som mine forbilder i Istid 1:

Dovendyret, mammuten og tigeren som sammen skal redde en baby tilbake til menneskene sine. Tre totalt forskjellige typer. Satt sammen til å jobbe mot et felles mål. Men de har ikke valgt hverandre. Akkurat som på en arbeidsplass. Det oppstår irritasjoner, frustrasjoner og konflikter. Men når den pessimistiske tigeren som har bidratt minst gjennom hele turen holder på å dø, redder mammuten han. Ydmykt spør han lederen av flokken: Hvorfor gjorde du det der? Du kunne dødd i forsøket på å redde meg?

Det er det vi gjør i en flokk. Passer på hverandre!

Mitt ledersymbol – forever!

Dette gav Raus ledelse en kanonstart. 70 foredrag krydret med litt sparringpartner og veiledningstimer har gitt nok i lønningsposen til å leve av. Mest av alt har det gitt glede, energi og mot. Terningkast 6 fra ledere fra AKVA GROUP, og tilbakemelding fra en pedagog om at jeg er en bedre utgave av Christine Koht, er to store høydepunkt. Men det har også vært feilvare dager.  Som mitt første heldagskurs i ledelse hvor jeg plutselig var tom for stoff. To timer før tiden. Improvisasjonen min var heller ikke særlig god. Jeg plaget meg selv med dette i to uker. Rødmet og drømte om å gi alle kursdeltakerne pengene tilbake. Den feilen gjør jeg aldri igjen 🙂 Jeg er heller ikke særlig stolt av den varme sommerdagen i august da jeg troppet opp for å holde foredrag for 18 menn i oljebransjen – i litt for kort kjole. Vel skal man være som man er, men det får da være måte på, Tanja. FANTASTISKE UFULLKOMNE MEG!

Men selv om vi er ufullkomne skapninger trenger vi ikke sutre over at 1. og 17.mai havner på fridager, eller løpe til fagforbund og Aftenbladet når du jobbet en time uten lønn den natten klokka snur. Jeg kaller det gjerne for rikdommens utfordringer. Man lager seg problem som ikke finnes, i en verden som hadde trengt kreftene våres en helt annen plass.

Sånn. Da er jeg klar for 2016. Jeg skal fortsette å verdsette ulikheter, passe på flokken min, være raus, modig og ufullkommen……i litt for korte skjørt 🙂

 

#Raushet