Monthly Archives:juli 2018

…Jo gladere vi blir?!

29 jul , 2018,
tanja
No Comments

«Nei, du på høye hæler fikser vel ikke camping-livet», sa en lattermild dame på Kiwi i det jeg forsynte handlekurven min med ulike is-sorter. Small-talken handlet om halve Bryne som var på vei til Dana- eller Kattegat-cup i Danmark. Fruen kjente tydeligvis til både meg og datteren min. Selv skimtet jeg kun et ansikt jeg hadde sett tidligere.

Spøken med mine høye hæler er en klassiker, og er både morsom og ufarlig.

Jeg lo høflig med.

Det er ikke før kvinnemennesket mumler annet vrøvl at jeg oppdager jeg er høyst provosert. På tre minutter lirer hun ut av seg om skilsmissebarn som må reise med naboen, foreldre som ikke melder seg til skoleovernatting, og enslige foreldre med nye kjærester som velger sydentur før Cup.

«Ditt barn har nå i hvert fall en interessert pappa med seg», sier hun mens hun rister lett på hodet.

I bilen hjemover tenker jeg på alt jeg kunne, ville og burde svart.

De to siste årene har jeg fulgt flere venner gjennom skilsmisser. Alle med ulike historier. Ulike sår. Ulike feil. Ulike valg. Det de alle har til felles er kjærligheten og bekymringen for egne barn. Jeg undrer meg om damen på butikken har tenkt tanken.

Det slår meg at hun også tar feil om meg. Selvsagt hadde jeg fikset campingplassen. Om jeg måtte. Jeg hadde byttet ut mine yndlings-pumps med gullglitrende flippflopper eller neonrosa Sneakers. Matchende shorts, glitter-topp og rosa Bergans-jakke. Pappvin i plastglass og litt ekte brie fra en kjølebag, og jeg skulle nok overlevd.

Om jeg hadde campingplassen for meg selv. Også helst en enslig tribune.

Psykolog Carl Gustav Jung utviklet begrepene INTROVERT og EKSTROVERT på 1800-tallet. Ekstroverte personer henter energi av å være sammen med andre, mens de introverte får energi av å være alene. Det er ulike grader, og mange er også begge deler.

Jeg elsker ulike typer mennesker, og henter INSPIRASJON både via jobb, venner og tilfeldige samtaler på toget, i skogen og sidelinjen på en fotballkamp.  Det hender til og med at jeg er skrubbsulten på denne type påfyll.

Men når det kommer til hva som tapper og hva som gir ENERGI er jeg ytterst på kanten av introvert. Det er vanskelig for andre å se når jeg sprudler og spraker på scenen, og fort tar rommet med stort engasjement i sosiale sammenhenger.

Derfor er 5 dager på en Campingplass og fotballstadioner «et mareritt» for meg.  Det er nok å skrolle meg gjennom ukas MyStory på Snap, og jeg får nesten pusteproblemer. Fnisende tenåringer, kamprop, foreldre som synger (les:skriker) Bryne-sangen før kampstart, og når solen går ned er teltene tettpakka med glade mennesker som skåler i Tuborg.

Jeg er takknemlig for at flere av dere ikke er som meg, og kan synge «Jo mere vi er sammen, jo gladere vi blir». Ellers hadde det blitt veldig stusselig for de fine ungene vår. Frivillige trenere og engasjerte mammaer og pappaer som gir morsomme og minnerike opplevelser, både til egne og andres barn. Dere har fortjent heder og ære, gull og konfetti. Sammenlagt har mine to barn vunnet i lotto med trenerteam som har sett, bekreftet og justert dem. Varme hjerter, muntre kommentarer og glimt i øyet.

Premie og gulldryss fortjener også mine introverte med-søstre og brødre.  Alle dere som spiller «dette er så koselig»-skuespillet, men som lengter etter å puste alene. Men når man gjør det for de vi elsker høyest, er prisen kanskje ikke så høy.

Noen forbinder mine valg med egoisme. Det å være mest opptatt av seg selv, og ikke bry seg om andre. Ikke bidra til felleskapet. De som kjenner meg best vet heldigvis bedre.

 

Hans Eskil Vigdel debuterte nettopp med boken «Ingen introverte i himmelen». Her sier han:

Alenetid og dybde er en livsnødvendighet for alle introverte som ønsker å ha et godt liv.

 For meg er det som oksygen.

 

Det er når jeg er alene at jeg kjenner at jeg lever.

 

Jeg tviler sterkt på at damen på Kiwi representerer mange.  Kanskje hadde hun til og med en dårlig dag.

Men til dere få med samme holdninger – vil jeg si som ungdommen min på 14 sa en dag vi var uenig:

It is my life!